Tijden & Tickets


60 jaar JFK: lezing + maaltijd + Jackie

[ Chili/Frankrijk/Verenigde Staten, 2016, 100 minuten ]

Regie: Pablo Larraín

Met: Natalie Portman, Greta Gerwig, John Hurt, John Carroll Lynch en Peter Sarsgaard

Programma
Zestig jaar na de fatale schoten in Dallas organiseert Geschiedenis.nl in samenwerking met Wenneker Cinema een speciaal programma rond de moord op president John Fitzgerald Kennedy.
We blikken terug op het leven en de mythe van JFK. En bovenal: wat gebeurde er op die beslissende dag in november? Is de conclusie gerechtvaardigd dat Lee Harvey Oswald de enige dader was of is er bewijs voor andere theorieën? Historici Reinard Maarleveld en Klaas Kornaat presenteren een breed scala aan feiten en meningen met alle gelegenheid tot discussie en vragen. Als sfeertekening muziek uit 1963 en de film ‘Jackie’ die de moord toont door de ogen van de legendarische echtgenote van de president, Jacqueline Bouvier Kennedy. Tussen de lezing en de film kunt u genieten van een borrel en een lichte maaltijd. De film wordt ingeleid door Harriet Weststrate.

Lezing (aanvang 16.00)
Wat zijn uw herinneringen aan de moord, de onvervulde verwachtingen van de jonge president en de romantiek en glamour van de Kennedy-clan? Tijdens de uitgebreide lezing van Klaas Kornaat passeren vele aspecten van 22 november 1963 de revue met bijzondere beelden en zelden vertoond audiovisueel materiaal. We concentreren ons op de moord en de chaotische taferelen na het geweervuur. Daarnaast de arrestatie van en verbijsterende moord op hoofdverdachte Lee Harvey Oswald en de procedures van de Warren-Commissie die moest onderzoeken wat er precies was gebeurd. Lange tijd bleef bewijsmateriaal onbekend totdat Oliver Stone met zijn film JFK (1991) de zaak weer aan de orde stelde. Helaas riep de film meer vragen op dan antwoorden. Hoewel de ware toedracht onbekend blijft is er sindsdien veel toegevoegd aan onze kennis over de meest spraakmakende politieke moord van de Twintigste Eeuw.

Klaas Kornaat is historicus en gespecialiseerd in Amerikaanse geschiedenis.

Film & inleiding (aanvang 19.00)
‘Jackie’ (2016) is een film van Pablo Larrain, geschreven door Noah Oppenheim, waarin we de gebeurtenissen van 22 november 1963 volgen vanuit het perspectief van de vrouw van de vermoorde president John F Kennedy. In gesprekken met haar zwager Robert Kennedy worden haar herinneringen in beeld gebracht. Later blikt ze samen met een journalist terug op de fatale seconden in Dallas en vertelt ze wat de drie jaar in het Witte Huis voor haar betekenden. De briljante hoofdrol wordt vertolkt door Natalie Portman en ook Peter Sarsgaard als Bobby Kennedy, de broer en vertrouweling van JFK, is indrukwekkend. De reconstructie van de moord en de soms onbegrijpelijke gebeurtenissen daarna leveren een fascinerend tijdsdocument op.

Inleider Harriet Weststrate runt al vele jaren het filmtheater Het Zeepaard in Vlaardingen en is in de wereld van de cinema ook actief als docent en vertaler.