Tijden & Tickets


Blijven Gaan

[ Nederland, 2022, 56 minuten ]

Regie: Anneloek Sollart

Na afloop is er een gesprek met de bekende Schiedamse muzikant Cok van Vuuren die de filmmuziek heeft gecomponeerd.

In deze documentaire trainen vijf senioren van hoge leeftijd – de oudste is 91 jaar – met elkaar in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. Maar het lichaam hapert en hun leefwereld wordt steeds kleiner. Eenzaamheid ligt op de loer. Door samen te sporten hebben ze steun aan elkaar, vallen herkomst en sociale status weg en zijn de senioren vol humor en levenslust. Zo is Blijven Gaan een emotioneel geladen film over doorzetten. En over hoop.
Leen (91) sport al zijn hele leven. In de film zien we hoe moeilijk hij het vindt dat zijn lichaam steeds minder kan. ‘Ik wil niet krakkemikkerig worden,’ zegt hij als het touwtje springen niet meer lukt. Zahra (70) is gevlucht uit Iran. Overdag helpt ze terminale mensen met bewegen, zelfs als ze in bed moeten liggen. Ze komt op de sportschool om het zware werk even te vergeten en fit te blijven. Ria (74) is helemaal geen sportief type, ze kijkt niet op een gebakje meer of minder. Op de sportschool ziet ze haar vriendinnen en is ze even uit haar ‘stille huisje’. Harry (76) probeert via het trainen een vrouw te vinden. Hij wil aantrekkelijk blijven en er nog toe doen. Jan (85) houdt er een Spartaans sportschema op na. In de avond geeft hij met een verlamde linkerarm handbaltraining aan studenten. De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier.
Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. In de documentaire zien we de senioren ook alleen thuis. Dan moeten ze het stellen zonder de hulp van de club. De een slaagt daar beter in dan de ander. En anders is er altijd nog die typisch Rotterdamse zelfspot.
Blijven gaan is een coproductie van The Film Kitchen en Omroep MAX en kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het CoBO, VEVAM en gemeente Rotterdam.