Tijden & Tickets


Blue ID

[ Turkije, 2022, 85 minuten ]

Regie: Burcu Melekoglu, Vuslat Karan

Met: Rüzgar Erkoçlar

Vertoning in samenwerking met Movies that Matter On Tour.

Movies that Matter On Tour is een spin-off van het grote Movies that Matter Festival dat elk jaar in maart plaatsvindt in Den Haag.

In samenwerking met zeventien filmtheaters door heel Nederland presenteert de tour van oktober t/m mei elke maand één voorstelling van een spraakmakende fictiefilm of documentaire uit de festivalselectie. Het zijn films waarin maatschappelijke kwesties en mensenrechten centraal staan en die aanzetten tot nadenken. Daarbij verzorgt de lokale On Tour-groep telkens een inleiding of een nagesprek (of iets heel anders), vaak met een speciale gast(spreker).

Op 4 oktober 2012 krijgt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging is gezet. Maar als de media lucht krijgen van zijn transitie, wordt zijn persoonlijk leven aan stukken gescheurd. Beklemmend portret van de enorme transfobie in Turkije.

‘Ik was altijd al een man,’ zegt Rüzgar Erkoçlar. ‘Ik heb niemands goedkeuring of acceptatie nodig.’ Zijn reis om een man te worden – om te worden wat hij altijd is geweest – begint met zijn eerste testosteroninjectie. Het is een mijlpaal die hem doet glimmen van geluk. De voormalige acteur werkt nu met veel plezier in een bakkerij en wordt omringd door een liefdevol gezin. Zijn ouders begrijpen hem misschien niet helemaal, maar steunen hem sowieso. Maar als de media aan de haal gaan met zijn verhaal, verandert alles. Vijandige talkshows en de rioolpers krijgen geen genoeg van de ‘controverse’ en ze zijn vastbesloten hun zelfgemaakte ‘schandaal’ gaande te houden. Rüzgar heeft moeite zich ervan los te maken, en de gekte eist zijn tol. Winnaar van de Audience Award op IDFA.

Engels ondertiteld!