Tijden & Tickets


Entre deux Mondes

[ Frankrijk, 2020, 106 minuten ]

Regie: Emmanuel Carrère

Met: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Léa Carne

Op initiatief van de kunstenaar Narges Mohammadi is op 7 februari in Wenneker Cinema de film Entre Deux Mondes te zien. Aanleiding is haar tentoonstelling ‘Onzichtbare handen’, die nog tot en met 10 april te zien is in het Stedelijk Museum Schiedam. Zowel de film als de tentoonstelling brengen een ode aan mensen die schoonmaakwerk verrichten. De filmavond is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam en Wenneker Cinema, en wordt ingeleid door de kunstenaar zelf.

Entre deux Mondes schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De succesvolle schrijfster Marianne (Juliette Binoche) verlaat Parijs om aan de kust undercover onderzoek te doen voor haar volgende boek. Ze trekt naar Ouistreham, vlakbij Caen, en gaat aan de slag als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Marianne wordt geconfronteerd met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid van haar collega’s. Een leven waarin elke euro telt. Ze ontdekt de wederzijdse steun en solidariteit onder haar lotgenoten. Kan ze daar deel van uitmaken zonder haar eigen identiteit prijs te geven? De veelal niet-professionele actrices bieden Binoche uitstekend weerwerk. Entre deux Mondes was de openingsfilm van La Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes en won de publieksprijs voor Beste Europese Film op Filmfestival van San Sebastián.

Onzichtbare handen
Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakte voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp. De tentoonstelling Onzichtbare handen is nog te zien tot en met 10 april 2023 in het Stedelijk Museum Schiedam.

Bewustwording
Narges Mohammadi heeft de filmavond geïnitieerd als een extra moment van reflectie. En, zo zegt ze zelf, ‘bewustwording dat het zo echt niet langer kan’. Narges Mohammadi liep tijdens het werk als schoonmaker regelmatig tegen een muur aan, zo beschrijft ze onder andere in een dagboek dat deel uitmaakt van haar tentoonstelling. Ze beschrijft daarin de gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid en verslagenheid die ze ervaart. Het werk is onpersoonlijk, de omstandigheden waarin ze haar cliënten aantreft, fysiek of emotioneel, zijn soms schokkend. Regelmatig ervaart ze discriminatie tijdens het werk. Vanwege haar culturele identiteit, maar ook omdat er in brede zin in onze maatschappij wordt neergekeken op deze toch heel belangrijke beroepsgroep.