Tijden & Tickets


Freda – movies that matter

[ Frankrijk/Haïti, 2021, 93 minuten ]

Regie: Géssica Généus

Wenneker Cinema toont deze film in samenwerking met Movies that Matter on Tour en zal ingeleid worden door Dr. Anita Nanhoe (PhD).

Zij onderzocht de zelfbeschikking van verschillende groepen. Zo deed zij onderzoek naar geweld in afhankelijkheidsrelaties, mensenhandel, onderwijsvraagstukken en opwaartse mobiliteit na migratie. Anita neemt u voorafgaand aan de film mee naar verschillende mogelijkheden die vrouwen (en mannen) hebben voor hun opwaartse mobiliteit.

Krachtig, dynamisch drama over de jonge Haïtiaanse Freda. Ze wil een vredig en vervullend leven, maar door de precaire levensomstandigheden en het toenemende geweld in Haïti is dat niet gemakkelijk. Haar geliefde Yeshua wil dat ze bij hem komt wonen in het buitenland. Maar moet ze niet vechten voor haar familie en haar land? Freda woont met haar moeder Jeanette, haar zus en broer in Port-au-Prince. Ze verdienen de kost met een kleine kruidenierswinkel, terwijl Freda ook nog antropologie studeert aan de universiteit. Daar voert ze felle discussies over politiek, corruptie, racisme en sociale onrechtvaardigheid. Ondertussen geniet haar zorgeloze zus Esther van het nachtleven, met een spoor van gebroken harten achter zich. ‘Je neemt alles te serieus,’ zegt Esther tegen Freda.
Als haar geliefde Yeshua op bezoek is uit de Dominicaanse Republiek, waar hij naartoe is verhuisd nadat hij slachtoffer werd van een willekeurige schietpartij, vraagt hij of ze bij hem komt wonen. Maar thuis heeft haar zus haar nodig, en blijkt haar moeder ernstig beschadigd door haar verleden. Nu moet Freda in haar eentje een weg zien te vinden in meerdere hartverscheurende dilemma’s. Afgewisseld met documentairebeelden van gewelddadige betogingen tegen corruptie, en bomvol fantastische Haïtiaanse muziek en dans.