Tijden & Tickets


Lezing 40 jaar Filmhuis Schiedam

Regie:

Toegang gratis, vol is vol.
Het maandelijkse Verhaal van Schiedam staat op zaterdag 3 september in het teken van veertig jaar Stichting Filmhuis Schiedam, het huidige Wenneker Cinema. Historicus Saskia Smit vertelt over de bioscoopgeschiedenis van Schiedam en de geschiedenis van Filmhuis Schiedam. De lezing wordt gehouden in Wenneker Cinema aan de Vijgensteeg 2. Inloop vanaf 12.30 uur, start 13.00 uur. Toegang is gratis. De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Schiedam in samenwerking met Wenneker Cinema.
In juli 1982 zetten vier studenten hun handtekening op een stukje papier waarop stond dat de Stichting Filmclub Schiedam een feit was. Nu veertig jaar later is de filmclub uitgegroeid van een club naar een filmhuis en uiteindelijk naar Wenneker Cinema. Welke plek neemt het enige filmhuis van Schiedam in binnen de bioscoopgeschiedenis van de stad? Welke bioscopen waren allemaal in Schiedam te bezoeken? Wat heeft Schiedam met film? Deze en andere vragen zal Saskia Smit tijdens haar lezing beantwoorden.
Vrijwilliger en secretaris van het bestuur van Wenneker Cinema Saskia Smit heeft Film- en televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Hier sloot zij haar studie succesvol af met een scriptie over Tuschinski’s Passage Theater in de jaren dertig. Naar aanleiding hiervan is zij momenteel bezig met een boek over de bioscoopgeschiedenis van Schiedam. Daarnaast is zij werkzaam als freelance online communicatieadviseur en mailchimpexpert. Na 24 jaar in Schiedam te hebben gewoond, waarvan achttien jaar in de Gorzen, woont ze nu in Vlaardingen.

Bij de Historische Verenging Schiedam is vanaf 3 september een kleine expositie ingericht over 40 jaar filmhuis met leuke foto’s, oude filmagenda’s, posters en zelfs een maquette van een van de verbouwingen. Locatie: Hoogstraat 74A, kijk hier voor de openingstijden.