Tijden & Tickets


On the Fringe (En los Márgenes) – Movies That Matter

[ België/Spanje, 2022, 105 minuten ]

Regie: Juan Diego Botto

Met: Penélope Cruz, Luis Tosar, Adelfa Calvo

Movies that Matter on tour.

Merel van der Vaart leidt deze avond in. Zij is een van de curatoren van de expositie “Uit ar­moe­de.  Kunst, ge­schie­de­nis en ver­ha­len”, die op dit moment tot 9 juni is te zien bij het Stedelijk Museum Schiedam. Voor deze expositie heeft zij veel onderzoek gedaan naar de armoede in Schiedam en kan zij dat onderzoek en de expositie verder toelichten. Weliswaar speelt de film zich af in Spanje, maar armoede kent geen grenzen en is daar net zo schrijnend als hier.

Deze film is Engels ondertiteld!

Drie verbonden verhalen van mensen in de greep van economische wanhoop. Azucena heeft 24 uur om huisuitzetting van haar gezin te voorkomen. Advocaat Rafa wil weten waar de politie een jong immigrantenmeisje heeft gebracht. En Teodora probeert wanhopig haar zoon te bereiken. Met Spaanse giganten Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar.

Rafa (Luis Tosar) is een gedreven activistische advocaat die probeert een glimp menselijkheid te vinden binnen de overheidsinstituties. Als hij ziet hoe de jonge dochter van arbeidsmigrant Badia, een van zijn cliënten, wordt meegenomen door de politie, komt hij in actie. Maar terwijl hij vecht voor de goede zaak, verwaarloost hij zijn stiefzoon Raúl en zwangere vrouw Helena. Supermarktmedewerkster Azucena (Penélope Cruz) heeft nog één dag voordat ze uit haar huis wordt gezet samen met haar zoontje. Ze is ten einde raad en probeert mensen te mobiliseren om voor haar op de barricades te staan. Teodora (Adelfa Calvo) probeert uit alle macht haar zoon Germán te bereiken. Ze blijft bellen en hij ziet het. Waarom neemt hij de telefoon niet op?

Voor alle drie groeit de druk steeds verder en wordt de dag een race tegen de klok. Urgente sociale thriller die zich afspeelt in Madrid, over mensen die proberen te overleven in een geprivatiseerde maatschappij.