Tijden & Tickets


Taxi Driver – film & filosofie

[ Verenigde Staten, 1976, 113 minuten ]

Regie: Martin Scorsese

Met: Robert De Niro, Harvey Keitel, Jodie Foster, Cybill Shepherd

Taxi Driver werd een klassieker, met Robert De Niro in de hoofdrol als de doorgedraaide, getraumatiseerde taxichauffeur Travis Bickle, die het New York van de jaren zeventig zal zuiveren van alle dealers, pooiers en andersoortig gespuis. Martin Scorsese schildert een bijzonder grimmig portret van de New Yorkse taxichauffeur Travis Bickle die eenzaam ten strijde trekt tegen de verloedering in de stad. Harvey Keitel en Jodi Foster (als tienerhoertje) maken hun opwachting in gedenkwaardige bijrollen, Foster werd zelfs genomineerd voor een Oscar (beste vrouwelijke bijrol). De film kreeg nog twee Oscarnominaties: voor beste film en beste acteur (De Niro).
De scène waarin Bickle (met Mohawk-hanenkam) tegen zijn spiegelbeeld staat te praten (‘You talkin’ to me?’) is intussen talloze malen geciteerd en nagespeeld. Het scenario is van Paul Schrader. (Hitchcock-)componist Bernard Herrmann maakte voor Taxi Driver zijn laatste score. De film werd in 2011 digitaal gerestaureerd.

Op dinsdag 22 juni zal deze film ingeleid worden door prof. dr. Fred Muller, professor filosofie van de natuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.  Hij doet onderzoek naar en doceert over voornamelijk de grondslagen van de natuurkunde en wiskunde in de natuurwetenschappen, daarbij concentreert hij zich voornamelijk op metafysica en epistemologie.